Tegenwoordig hoor je steeds vaker het begrip virtuele showroom voorbijkomen, maar wat houdt dat nu precies in? Je kunt het eigenlijk zien als een online showroom, oftewel een visuele weergave van je producten en diensten, die je klant op een interactieve manier kan beleven en ontdekken. Doordat je producten in een 3D omgeving zichtbaar worden gemaakt die voor de klant heel herkenbaar is, wordt direct duidelijk waar je voor de klant een oplossing biedt. Ook voor eigen medewerkers helpt dit om een duidelijk overzicht en begrip te krijgen van de verschillende oplossingen die je bedrijf biedt.
Zo helpt het uitstekend voor bedrijven die producten leveren die voor verschillende markten en in verschillende processen worden toegepast. Ook voor bedrijven die een halffabrikaat leveren, waarvan niet direct duidelijk of zichtbaar is waar het voor dient en wat het oplost schept het duidelijkheid.
Conversie tool voor je website
Een virtuele showroom wordt geïntegreerd in je eigen website of op touchscreens voor bijvoorbeeld beurzen en evenementen. Op de website helpt de virtuele showroom om de lead conversie te verhogen omdat klanten sneller het juiste product weten te vinden. Vanuit een voor hen begrijpelijke omgeving zullen ze sneller bij het juiste product aankomen, dan dat ze moeten zoeken tussen complexe productnamen of uitgebreide productportfolio lijsten.
En het moge duidelijk zijn: als klanten sneller en duidelijker een oplossing vinden voor hun probleem, gaan ze sneller over tot het aanvragen van informatie. Wat resulteert in een kortere leadtime en meer qualified leads.
Online presence
Virtueel aanwezig en zichtbaar zijn met je bedrijf is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van je marketing en sales strategie. Een goede website die duidelijk is voor de klant is een must, maar er is méér nodig. Consumenten willen een optimale beleving met betrekking tot de oplossing en producten waar ze naar op zoek zijn, en daar sluit een virtuele showroom perfect op aan. Door de voordelen van jouw product optimaal in beeld te brengen, kan de klant snel navigeren naar de juiste oplossing en op zijn gemak alle informatie, foto’s en video’s bekijken. Zo bied je de bezoeker een leuke en originele manier om met jouw producten kennis te maken en inspiratie op te doen!
De voordelen
Met een virtuele presentatie zijn er geen beperkingen om je klant te verrassen, zoals met inspirerende films en foto’s, muziek, teksten en links met social media. Ideaal voor commerciële doeleinden of als ondersteuning bij beurzen. Bovendien spreekt een virtuele tour een groot publiek aan, dit schept mogelijkheden om jouw label bij een breed publiek te introduceren. En omdat de presentatie 24/7 bereikbaar is, kan je klant de informatie gewoon vanuit zijn luie stoel bekijken wanneer het hem uitkomt.
Groeiende behoefte naar virtuele showrooms
Mede dankzij de coronacrisis is er sprake van een alsmaar groeiend gebruik van digitale informatie verzamelen en aankopen in de b2b sector. Daarom is het belangrijk om je online aanwezigheid optimaal in te zetten. In een tijd, waarin nieuwe generaties opgroeien met een doorlopend gebruik van internet, is het immers ondenkbaar om als bedrijf niet de beleving te bieden waar potentiële klanten om vragen! Daarom zie je steeds meer virtuele showrooms. Een slimme marketingtool, die niet voor niets steeds vaker wordt ingezet, nu live klantcontacten niet meer zo voor de hand liggen als voorheen.
Toevoeging op een fysieke showroom
Een online presentatie van producten en diensten levert niet alleen veel extra leads op, het schept ook een gevoel van professionaliteit, aanzien en vertrouwen bij de klant. Een echte showroom neemt vaak veel – dure - vierkante meters in beslag. Of het nu op een beurs of instore is. In de visuele wereld is ruimte echter geen issue, dus kun je de fictieve ‘ruimte’ net zo groot en bijzonder maken als je zelf wilt. Voorheen waren klanten gewend om producten als machines eerst te zien en voelen voordat ze overgingen tot aankopen. Dat is radicaal veranderd. Een groot deel van de omzet wordt online gedaan, waardoor klanten ook verwachten dat je online dezelfde beleving en presence overbrengt als in een fysieke showroom. In sommige gevallen wordt een fysieke showroom bezocht door mensen die het prettig vinden om het product in levenden lijve te zien, maar in een grote toenemende mate vindt business online plaats. Daarmee is een virtuele showroom een perfecte extensie op bestaande fysieke showrooms om veel sneller een groter bereik te creëren.
De techniek en de kosten
Een virtuele showroom is opgebouwd uit een 3D omgeving met 3D beelden waarin je producten een rol van betekenis spelen. Het laat zien welke waarde de producten toevoegen voor de klant. Doordat klanten op een interactieve manier door deze 3D omgeving heen kunnen bewegen en navigeren kunnen ze ontdekken welke producten op welke moment in het proces een oplossing bieden. Eenmaal aangekomen bij het product dat ze zoeken is er informatie beschikbaar die direct wordt gekoppeld aan een call to action. Bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte of het opvragen van product brochures of andere documentatie. De investering voor een virtuele showroom hangt in hoge mate af van het complete traject, de hoeveelheid producten, de complexiteit van de 3D omgeving, het ontwerp en de uitvoering daarvan.